Jacek Wegner mimo ponadtrzydziestoletniego stażu twierdzi, że do jego pracy nadal nie wkradła się rutyna.
- Każdy klient jest inny - mówi kucharz. - Każdy ma inny smak i liczy na coś wyjątkowego do jedzenia.
Jacek Wegner oprócz gotowania w barze zajmuje się organizacją różnego rodzaju imprez okolicznościowych.
- Za każdym razem spotykam się z klientami i razem układamy menu. Nie mam gotowych schematów - zapewnia.
Kucharz przyznaje, że najbardziej lubi zajmować się kuchnią polską, jednak ugotowanie sztandarowych potraw innych kuchni też nie jest dla niego problemem.
- Potrafię ugotować te najpopularniejsze potrawy zagraniczne - zapewnia. - Jednak uważam, że Polak najlepiej ugotuje coś z kuchni polskiej, a Japończyk z japońskiej, bo znają te smaki od dziecka.
Przygoda Jacka Wegnera z gotowaniem zaczęła się, gdy był on jeszcze nastolatkiem.
- Czasami gotowałem w domu - wspomina. - Gdy mama wracała z pracy, to była bardzo zadowolona i chwaliła to, co ugotowałem - opowiada kucharz. - To mnie motywowało do dalszej pracy.
W tajniki polskiej kuchni szefa kuchni z Kardamonu wprowadzały mama i babcia. To one jako pierwsze uczyły go gotować i piec.
Pewnego dnia narodził się pomysł, aby pan Jacek poszedł do szkoły cukierniczej.
- Szkołę dobrze wspominam - mówi mężczyzna. - Umiałem wtedy upiec wszystkie ciasta, które nas obowiązywały.
Wszystko zmieniło się, gdy młody cukiernik trafił do wojska. Tam skierowano go do pracy w kuchni.
- Po wojsku zawodowo do cukiernictwa już nie wróciłem, bo zlikwidowano moje miejsce pracy - opowiada mężczyzna.
Po wielu latach pracy jako kucharz oraz bycia szefem kuchni w różnych lokalach, pan Jacek postanowił pójść o krok dalej: założył firmę cateringową, a później wydzierżawił bar na basenie.
Poza prowadzeniem firmy i gotowaniem szef Kardamonu zajmuje się także przyuczaniem młodych kucharzy.
- Szkolę młodych kucharzy, którzy jeszcze nie mieli okazji zdobyć doświadczenia - mówi pan Jacek.
Jak przyznaje mężczyzna, praca w kuchni nie jest łatwa. Nie wystarczy skończyć szkołę w odpowiednim zawodzie, aby się tym zajmować.
- Do tego trzeba mieć prawdziwą pasję, trzeba to kochać - przekonuje.
>>> Mistrzowie Smaku: kliknij tutaj, żeby poznać więcej szczegółów o plebiscycie
Strefa Biznesu: Rewolucyjne zmiany w wynagrodzeniach milionów Polaków
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?